Autisme en homoseksualiteit

Via een tweet ben ik op zijn blog gekomen en ik had verder weinig aanmoediging nodig om aan Robbin te vragen een gastblog te schrijven. Het is een indrukwekkende ‘story of my life’ geworden.

Je leest wel eens van die verhalen van homo’s dat ze binnen no time weten of iemand homoseksueel is of niet. Een zogenaamde ‘gaydar’ heet dat, en voor homo’s zal het best makkelijk zijn om te hebben, zodat je geen blauwtje loopt bij hetero jongens. Ikzelf heb helemaal niet zo’n gaydar. Mogelijke ‘oorzaak’ hiervan is dat ik een stoornis in het autisme spectrum heb (ASS, in de vorm van PDD-NOS: pervasive development disorder – not otherwise specified).

Als kind was er nogal wat met mij aan de hand. Kleurenblind was ik gelukkig niet (mijn opa wel, vandaar dat mijn moeder me daarop had getest), maar op mijn 4e of 5e werd vastgesteld dat ik slechthorend ben. Medisch gezien ben ik doof, maar met gehoorapparaten kan ik tot op heden prima (wat je prima noemt…) horen. In groep 3 beginnen de meeste kinderen met leren lezen, maar dat kon ik toen al een jaar of twee zelfstandig. Kennelijk heb ik het mezelf aangeleerd toen ik vier jaar oud was.

Nadat ik twee jaar op een speciale basisschool heb gezeten (groep 3 en 4), ging ik naar een reguliere basisschool. In groep 7 werd het steeds duidelijker dat er iets mis was met mij. Mijn toenmalige lerares heeft toen tegen mijn moeder gezegd, met als gevolg verontwaardigde reacties van de schoolpsycholoog en –logopedist en de directeur, dat ik wel eens PDD-NOS zou kunnen hebben. Mijn moeder kreeg info hierover mee en herkende direct heel erg veel kenmerken. Dus wij naar de GGD, en ja hoor: ik ben dus autistisch. In het kort houdt dat een paar dingen in:

 • Ik kan moeilijk contact maken met anderen.
 • Ik kan me moeilijk inleven in de gevoelens en emoties van iemand anders.
 • Normaal bevinden autisten zich vaak in hun eigen wereldje (bijv. geen verschil tussen fantasie en werkelijkheid), maar bij mij is dat de laatste jaren helemaal niet meer het geval.
 • Autisten vinden het vaak moeilijk oogcontact te maken. Ik móét dat wel, anders kan ik de persoon die tegen mij praat absoluut niet verstaan! Ik heb er overigens ook helemaal geen moeite mee.
 • Gewoonlijk hebben autisten ook moeite met plotselinge veranderingen. Ze worden dan vaak boos of gaan er helemaal van flippen. Dat had ik vroeger ook, nu irriteer ik me er alleen een beetje aan.
 • Vroeger hechtte ik belang aan routine, nu is dat behoorlijk afgezwakt.
 • Autisten kunnen vaak doordrammen over een bepaald onderwerp dat ze interesseert. Ik houd dat vaak voor mezelf, ook omdat ik weet dat anderen er juist niet in geïnteresseerd zijn.
 • Spreekwoordelijke en figuurlijke uitspraken en sarcasme, cynisme en ironie zeggen een autist normaal niets; meestal vatten ze zulke dingen erg letterlijk op (natuurlijk valt een appel niet ver van een boom!). Spreekwoorden en gezegdes herken ik altijd en Sarcasme & Co meestal.
 • Prikkels worden meestal versterkt bij autisten. Een druk station of een voorbijrazende vrachtwagen irriteren me bijvoorbeeld mateloos.
 • Autisten hebben gevoel voor details. Ik ook.
 • Ik heb een bovengemiddeld IQ, wat meestal gepaard gaat met autisten. Mensen met het syndroom van Asperger zijn bijvoorbeeld vaak hoogbegaafd.

Je ziet: de meeste van deze kenmerken heb ik nooit gehad of zijn in de loop der jaren behoorlijk afgezwakt of verdwenen. Je zou kunnen zeggen dat ik behoorlijk realistisch ben geworden (ja, maar dat kán toch helemaal niet!). Mijn autisme spectrum stoornis draagt ook bij aan het feit dat ik toen helemaal niet met meisjes bezig was. Ik werd op het voortgezet onderwijs wel gepest en er is zelfs een paar keer homo naar me geroepen, maar ik wist toen zelf niet eens dat ik op jongens val. Volgens mij was het van de kant van de pesters niet eens serieus bedoeld.

Pas op mijn 18e, toen ik met mijn opleiding begon, begon ik me te realiseren dat ik veel meer naar jongens keek dan naar meisjes. Toen kwam het besef dat ik wel eens homo zou kunnen zijn. Tot ik ineens die nieuwe jongen uit Goede Tijden Slechte Tijden toch wel héél erg leuk vond (Ferry Doedens, in de rol van Lucas Sanders; maar tegenwoordig vind ik Raynor Arkenbout, Edwin Bouwhuis in de serie, veel leuker dan Ferry). GTST werd toen ineens een heel stuk leuker! Ja, ik wist het zeker: ik ben homo.

Afgelopen januari heb ik het mijn moeder verteld en inmiddels ben ik 21 en weet de hele familie het al een paar maanden. Geen problemen gelukkig, maar ik ondervind wel hinder van mijn autisme, merk ik de laatste tijd. Ik reis voor mijn school en stage steeds met de bus en trein van Made naar Tilburg en op het Centraal Station in Breda kom ik steeds een jongen tegen die ik wel heel leuk vind. Ik heb alleen geen idéé of hij nou homo is of niet. Geen gaydar, dus. We kennen elkaar niet en ik durf ook helemaal niet op hem af te stappen, dus het blijft voorlopig bij hem aanstaren en weg zwijmelen…

Godmiljaar, soms vervloek ik mijn onvermogen om contact met iemand te maken en zelf het initiatief te nemen…

Advertenties

2 reacties op Autisme en homoseksualiteit

 1. Frank zegt:

  Ik kom zelf ook regelmatig op station Breda, dus misschien kan ik je verder helpen qua omschrijving.

  Nee, even zonder gekheid: Ik vind het een fantastisch blog, het zal toch niet makkelijk zijn geweest denk ik zo.
  Mijn stiefzusje heeft ook last van PDD NOS, dus ik durf te beweren dat ik er een klein beetje verstand van heb.

  Ik vind het daarom al heel dapper dat je zo ver bent gekomen. Echt waar.

  Groeten,
  Frank

 2. autistisch zegt:

  mooie blog. Ik ben zelf ook homo en autistisch.

  Maar naar mijn idee is die gaydar altijd wat overdreven. Homo’s willen vaak overkomen of dat ze een goede gaydar hebben. En stel dat die jongen in Breda hetero zou zijn. Zou dat op zich geen excuus zijn, om er geen praatje mee te maken. Niet dat het makkelijk is, maar je kan het altijd proberen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s